27 Temmuz 2007 Cuma

Peter Sellers

8 Eylül 1925 yılında dünyaya gelen Sellers' ın gerçek adı Richard Henry Sellers' tır. Aktör bir ailenin ilk çocuklarının doğumda ölmesi üzerine şımartılarak büyütülen Sellers orduya katılmış ve İkinci Dünya Savaşı' nda savaşmıştır. Savaştan sonra aktörlük kariyerine başlamış ve ölümüne kadar çok önemli filmlerde rol almıştır. 4 evlilikten 3 çocuğu olan aktör çocuklarına 4.5 milyon sterlinlik bir servet bırakmıştır. (24 Temmuz 1980)
Aktörlük kariyerinden önce müzisyenlik yapan Sellers (davul çalarmış) Beatles ile birlikte çalışmalar yapmıştır. 1960 yılında Sophia Loren ile yaptığı düet listelerde 4. sıraya kadar çıkmıştır. Beatles parçalarından "A Hard Day's Night" yorumu listelerde 14. sıraya kadar yükselebilmiştir.
Bir filmde 3 farklı karakteri canlandırarak Oscar' da En İyi Aktör ödülüne aday olan tek isimdir. (Dr. Strangelove)
Nisan 1964' te Playboy dergisine kapak olmuştur ve bu tarihteki tek örnektir.
Premiere dergisi tarafından En İyi Sinema Sanatçısı dalında 41. seçilmiştir.
Bir gün Peter Sellers Londra' daki evlerinde çalışmalarına dalmışken kapı çalınır, karısı Anne kapıyı açar, bir telgraf gelmiştir. "Lütfen bana bir fincan kahve getirir misin? - Peter"
Dr. Strangelove' daki karakterleri Premiere dergisi tarafından 100 En iyi film karakteri sıralamasında 75. seçilmiştir.
Pembe Panter serilerindeki karakteri aynı dalda 67. olmuştur.
Being There' deki karakteri 49. seçilmiştir.
Elvis Presley' nin en sevdiği aktördür, uçak yolculuklarında Pembe Panter serisini mutlaka izlemek istemiştir.
Prens Charles, Sellers' ın en büyük fanlarından birisidir. Pembe Panter' in Dönüşü' nü izledikten sonra Sellers' a yazdığı mektupta gülmekten ön sırada oturan bir kadını ıslattığını ve rezil olduğunu söylemiştir.
Sellers;
"Eğer bana kendimi oynamayı söylerseniz ne yapacağımı bilemem, çünkü ne ya da kim olduğum hakkında hiç bir fikrim yok" demiştir. "Maskemin arkasında bir ben vardı ama onu cerrahi bir operasyonla aldırdım" diyerek kendisine dönük eleştirilerini sürdürür Sellers. "Ben tüm komedyenlerin en klasik örneğiyim, sadece işimi yaparken komik oluyorum" diyerek bir anlamda günah çıkartmayı da ihmal etmemiştir. Evlilik hakkındaki yorumu da ilginçtir Sellers' ın:
"Evlenene kadar gerçek mutluluğun ne olduğunu asla bilemezsiniz. Ama artık çok geçtir."

Aşağıda Stanley Kubrick filmi Dr. Stangelove' dan alınan bir sahneyi ekliyorum. Amerikan başkanı ile SSCB başkanının telefon konuşması. Başkan rolündeki Peter Sellers, aynı filmde Dr. Strangelove' ı (Hitler Almanyasından göç eden dahi bilim adamı) ve Yüzbaşı Lionel Mandrake' i canlandırıyor. Filmin final sahnesi muhteşemdir.


Not: Bilgileri imdb'den aldım.

Hiç yorum yok: